Sociale vaardigheden in de klas verbeteren met de training Rots en Water

In een klas zitten verschillende leerlingen met elk hun eigen karakter en gedrag. Leerlingen zijn zich niet altijd bewust van hun eigen gedrag en de invloed die dat heeft op anderen. Onzekerheid of een kort lontje zien we in iedere klas terug. Om jongeren te helpen sterker in hun schoenen te staan, heeft de Rots en Water training zich bewezen als een effectieve methode. Deze training heeft als doel jongeren te laten ervaren hoe ze zichzelf beter kunnen leren kennen, meer zelfvertrouwen kunnen opbouwen en beter kunnen opkomen voor zichzelf en anderen.
Leren door te bewegen
“Het is een psychofysieke training, dit houdt in dat je leert door te bewegen. We richten ons op het ervaren en voelen van situaties in plaats van erover te praten. Daarom wordt het vaak gegeven in een gymzaal. We doen veel spellen, hierdoor vinden kinderen de training vooral erg leuk. Met elkaar hebben we zo’n 8 bijeenkomsten, iedere keer is er een ander thema. Wat telkens terugkomt, is ‘gronden, centreren en focussen’. Het begrip gronden houdt in dat je stevig op de grond staat, wat kracht en rust geeft. Met centreren richten we ons op de ademhaling en kunnen we focussen. Een voorbeeld van een oefening is Chinees boksen, hier komt alles samen. Door op elkaars handen te tikken, moet je proberen je tegenstander uit balans te brengen. ‘Rots’ is hier de aanvallende rol en ‘Water’ staat voor meebewegen, oogcontact maken en signalen opvangen.”Respect voor jezelf en voor anderen
“Het doel is dat de kinderen zichzelf beter leren kennen en meer zelfvertrouwen ervaren. Ze leren hoe ze voor zichzelf moeten opkomen en dat ze respect hebben voor elkaar, maar ook voor zichzelf. Door als groep te werken aan deze sociale vaardigheden, wordt de sfeer in de klas ook fijner. We zien met basisschoolleerlingen dat de training vooral helpt bij het verbeteren van de samenwerking in de klas. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze gezamenlijk kunnen nadenken over oplossingen voor alledaagse situaties, zoals het organiseren van een ordelijke lunchtijd. Laatst vertelde een leerkracht dat ze de focus-opdracht regelmatig nog gebruiken in de klas. Bijvoorbeeld wanneer ze starten aan een toets. De training bestaat uit veel praktische tools die je ook na de training nog kunt blijven gebruiken.
Op de middelbare school zien we dat jongeren meer moeite hebben om voor zichzelf op te komen en in contact te komen met anderen. Zeker na de coronaperiode vinden veel jongeren het lastig om zich weer in grotere groepen te begeven. De training helpt hen te vertrouwen op hun gevoelens.”